30 juni 2015

Österrike - Red Bull Ring

Tidigare kallad A1 ring stod den värd för Formel 1 tävlingarna mellan 1997-2003. Till följd av att banan blivit allt mer nedgången fick den inte längre arrangera F1 tävlingar. Det fanns planer på att bygga ut den, och rivningsprocessen påbörjades. Arbetet stoppades dock och banan förblev oanvänd i många år innan den köptes av Red Bulls Dietrich Mateschitz. F1 återvände till banan år 2014.
Jag har hittills besökt F1 i Italien, Spanien och nu Österrike. Av dessa så är Österrike något alldeles speciellt. Det första man märker är hur rent allting är. Asfaltsbelagda stigar och välhållna gräsmattor, att jämföra med Spanien och Italien som är mest sand och damm.
Det andra är arrangemangen. Att ta sig dit med bil gick helt smärtfritt, trots att det var 55 000 besökare. Det fanns även ett litet tåg som skjutsade folk mellan parkeringen och banan.
Under tiden vi väntade på att racet skulle starta så bjöds vi på flygshow a'la Red Bull. Mycket välkommet i det ruggiga vädret.
Under själva racet kunde man ladda ned en app för att få höra engelska kommentatorer samt se statistik i realtid. Huipput!

En annan sak skiljer Österrikes GP från övriga tävlingar är att besökarna är mer varierat.
Under t.ex. Italiens GP är 90% av besökarna män som är 40+, 5% är fruar som vaktar sina män och övriga 5% är män under 40 år.
I Österrike var män och kvinnor fördelat 60-40, och "gubbarna" utgjorde endast 30%.
Ca 30% var ungdomsgäng i åldern 16-30 år, och bland dem var könsfördelningen ganska långt 50/50.
Resten var barnfamiljer och annat löst folk. På bilden ser man ju förstås bara gubbar i bakgrunden, men området är stort och barnfamiljerna valde nödvändigtvis inte 350€'s platserna.
Området går för övrigt under namnet Project-Spielberg, och har mycket mer att erbjuda än bara själva banan. Läs mer om Project-Spielberg här.


0 kommentarer: