De otrygga Österbottningarna

|
Jean
Den här helgen har vi haft två 16-åriga killar som bott hos oss. Bott är egentligen fel ord, de har varit på Weekend festival och sedan sovit här när högtalarna tystnat.

Jag kan till en del känna igen mig i killarna,men i det livsskedet hade jag aldrig besökt en festival ensam, än mindre ensam i Helsingfors.

Det fick mig att tänka på den världsbild som jag fick växa upp med, en värld där vi fick lära oss att storstäder och festivaler är farliga saker. Faktum är att allt var farligt där ute på Österbottniska landsbyggden. Festivaler, resor, you name it.

När vi som 18-åringar skulle dra på klassresa till Agia napa så grät en kompis farmor i två dagar, hon hade i princip redan begravt honom. Och visst, Agia napa år 2001 var ett rätt laglöst land, och visst blev vi rånade, och naturligtvis blev vi utslängda då vi försökte anmäla det på polisstationen. Men det tog vi ingen större skada av, tvärtom lärde vi oss att det är bra att lämna värdesaker på hotellet och att trevliga kramglada tjejer inte alltid är så trevliga.

Men det är egentligen svårt att dra paralleller till evenemang som ordnas i dagens värld. Det finns ju inga direkta motsvarigheter för 17 år sedan, och de som fanns (t.ex. Raumanmeren juhannus) skördade ju i medeltal ett par liv per år.
Om man därtill råkar hitta Poliisi-tv från Vasa under 90-talet så ser man en hel del saker som jag inte känner igen från "mitt Vasa".

Numera vågar jag nästan påstå att det som ungdom är större chans att råka ut för oprovocerat våld på Jakobs dagar eller Juthbackamarknaden än på en festival i Helsingfors, vilket enligt mig visar vad man kan åstadkomma om man aktivt arbetar mot våld och satsar på att ha ordningsmän som kan hantera oroliga situationer när de uppstår.

Inga kommentarer:

(C) Copyright 2018, All rights resrved Ögonblick. Template by colorlib